Kategoria:
NHL Blogi
NHL:n alkumetrit - maalimäärät ja onnistujat
NHL:n kausi 2017-2018 lähti käyntiin heti ryminällä, kun ensimmäisillä kierroksilla nähtiin mm. ottelut Winnipeg - Toronto 2-7 ja Chicago - Pittsburgh 10-1. Myös muissa otteluissa on nähty alkukaudesta paljon maaleja ja pelit ovat olleet erittäin viihdyttäviä katsella.
90 pelatun ottelun jälkeen NHL:n maalikeskiarvo 5,92 (60 min) on yli puoli maalia viime kautta korkeammalla.
Vedonlyöjän on vaarallista reagoida liian nopeasti pieniin otoksiin, mutta tällä kertaa nousseisiin maalimäärin löytyy myös loogisia selityksiä. Suurin muutos löytyy jäähymääristä, sillä tiukentuneen tuomarilinjan myötä huitomisjäähyjä on vihelletty reippaasti enemmän kuin takavuosina. Kun lisäksi keskialueella tapahtunutta estämistä on karsittu, niin olemme nähneet entistä enemmän vauhdilla puolustajia ohittavia hyökkääjiä. Kolmas muuttunut asia tälle kaudelle on ollut tiukentunut aloitussääntö, mutta tuon ovat pelaajat oppiineet jo melko hyvin, eikä se ole ollut selittävänä tekijänä nousseille maalimäärille.
ESBC PowerAI seuraa tarkasti eri muuttujien kehitystä ja antaa ESBC:n kertoimenlaskijoille hyvät työkalut olla vedonlyöntimarkkinaa edellä.
Allaolevasta kuvaajasta näemme, kuinka maalimäärät ovat pikkuhiljaa madaltumassa alkukauden ilotulituksen jälkeen. Expected Goals -lukemat jopa jyrkemmin.
Viidellä viittä vastaan -peliaika on pikkuhiljaa nousemaan päin ja todennäköisin syy sille on, että pelaajat mukautuvat kiristyneeseen linjaan, eivätkä enää ota niin paljon jäähyjä. Koko ajan täytyy kuitenkin pitää mielessä lyhyt otoskoko, eikä tehdä liian jyrkkiä muutoksia menetelmiin lyhyellä otannalla. Tässä piileekiin yksi vedonlyönnin herkullisista kysymyksistä: missä vaiheessa muutoksiin pitää reagoida ja kuinka paljon?
Joukkuetasolla suurimmat positiiviset yllätykset ennakko-odotuksiimme nähden ovat olleet New Jersey Devils, Toronto Maple Leafs, Philadelphia Flyers ja Columbus Blue Jackets.
New Jersey on saanut mainion piristysruiskeen Will Butcherin (0+9) ja Jesper Brattin (3+3) muodossa. Lisäksi Washingtonista hankittu Marcus Johansson näyttää kotiutuneen hyvin uuteen seuraansa. Pitää toki muistaa, että NJD on ollut myös hieman onnekas pelaamissaan otteluissa. Sen PDO on tällä hetkellä lukemassa 106% ja tullee tippumaan tuosta alaspäin kauden edetessä.
Toronto Maple Leafs on puolestaan näyttänyt ajoittain jopa pelottavan hyvältä. Tuorein työnäyte Mike Babcockin luotsaamalta ryhmältä saatiin viime yönä, kun Maple Leafs kellisti Capitalsin lukemin 0-2. Maple Leafs löytyy korkealta mm. Expected goals, Corsi, Fenwick, Special Teams -tilastoista ja samalla on saanut Fredrik Andersenilta luotettavaa maalivahtipeliä. Jos meno jatkuu samanlaisena, niin Toronto löytyy kauden lopussa korkealta sarjataulukosta.
(Tulevana ke-to välisenä yönä on mielenkiintoinen tilanne, kun Toronton kakkosvahti Curtis McElhinney saa ensimmäisen starttinsa tällä kaudella. McElhinney oli ajoittain erittäin huono aiempina kausina Columbuksessa, mutta pelasi yllättävän hyvin viime kaudella yhteensä 21 ottelua Columbuksen ja Toronton paidassa.)
Philadelphiaa odotimme niukasti pudotuspelien alle jäävään pistemäärään, mutta ensimmäiset kuusi ottelua ovat sujuneet Hakstolin ryhmältä mukavasti. Viimeisimpänä 8-2 ja 5-1 voitot Washingtonista ja Floridasta. Jakub Voracek näyttää jälleen löytäneen peli-ilon ja on nakuttanut kuuteen peliin jo 0+10. Valtteri Filppula on päässyt pelaamaan jopa ykkösylivoimaa ja samalla johtamaan kakkosketjua tasakentin.
Columbuksessa GM Jarmo Kekäläinen on jo pitkään koonnut kasaan hyvää joukkuetta ja vaikka osasimme odottaa Columbukselta hyvää panosta, niin Blue Jacketsin otteet ovat toistaiseksi olleet arviomme yläpuolella. Ylivoimapeli on tosin yskinyt ja mikäli Tortorella saa miehistöstään ulos edes keskenkertaista ylivoimatehoa jatkossa, niin Columbuksen sarjasijoituksen suhteen voidaan olla erittäin optimistisia.
Koko kauden suurin yllättäjä tähän asti on kuitenkin Vegas Golden Knights, joka sensaatiomaisesti johtaa läntistä konferenssia kahden viikon jälkeen:
(kuva: ESPN)
Jossakin vaiheessa materiaalin rajat tulevat toki vastaan, mutta ennen kauden alkua vedonlyöntimarkkinassa Vegasille annettu o/u line 66½ sarjapistettä näyttää tällä hetkellä kovin alimitoitetulta.
Jos Vegasin otteluohjelmaa tarkastelee lähemmin, niin huomataan ettei Golden Knights ole vielä kunnon testiin edes joutunut:
- kauden avauksessa se pääsi yllättämään "nousijan innolla" Dallasin ja voitti tasaisen ottelun 2-1
- kaksi seuraavaa ottelua se voitti, mutta vastassa oli heikko Arizona
- neljännessä ottelussa Detroitia vastaan se kärsi 3-6 tappion
- viides ottelu Bostonia vastaan päättyi 3-1 voittoon, mutta Bruins pelasi tuossa ilman tärkeintä pelaajaansa Patrice Bergeronia
- kuudennessa ottelussa tuli vastaan jo pienimuotoisessa kriisissä painiva Buffalo ja ottelu venyi tasaisten vaiheiden jälkeen jatkoajalle
Ensimmäinen isompi vuori kiivettäväksi on edessä lokakuun 30. päivä, kun Golden Knights lähtee ensimmäiselle pidemmälle vieraskiertueelleen itärannikolle. Jos Vegas tuolta reissulta palaa vielä läntisen konferenssin johdossa, niin maailmankirjat ovat sekaisin.
Hannu Seppälä / ESBC