Kategoria:
NHL Blogi
NHL:n alkukauden alisuorittajat - Montreal Canadiens
Viimeksi kävimme läpi alkukauden onnistujia, nyt pureudumme puolestaan kauden 2017-2018 tähän astisiin epäonnistujiin.
Ennakko-odotuksiin ja nykyiseen sarjasijoitukseen nähden pahimmat alisuorittajat ovat olleet Montreal Canadiens, Washington Capitals ja Edmonton Oilers.
Montreal lähti kauteen muutamilla muutoksilla. Työn sankari Alexander Radulov lähti ja tilalle tuli lahjakas Jonathan Drouin Tampa Baysta. Puolustuksesta menetettiin Andrei Markov ja Alexei Emelin.
Kymmenestä ensimmäisestä ottelustaan Canadiens onnistui voittamaan vain yhden varsinaisella peliajalla. Monissa kausijulkaisuissa Montrealia veikkailtiin idän kärkipäähän ja ESBC PowerAI:n mittareillakin Canadiens oli Atlanticin toiseksi vahvin joukkue Tampa Bayn jälkeen.
Nyt kun runkosarjasta on pelattu 15 % niin Montreal löytyy liigan peräpäästä jos tarkastellaan tehtyjä maaleja(2,5/peli - 25. sija) , päästettyjä maaleja(3,8 - 28.), ylivoimaprosenttia (13,7 % - 27.) ja alivoimaprosenttia (76,2 % - 28.).
Yksi suosittu tapa tutkia joukkueen onnea/epäonnea on ns. PDO-mittari, jossa vain summataan yhteen joukkueen laukaisuprosentti ja torjuntaprosentti. Jos tuo luku on yli 100, niin joukkue on ollut onnekas ja päinvastoin. Tässä lähestymistavassa ovat omat ongelmansa, mutta pääsääntöisesti jos luvut eivät ole välillä 97 - 103, niin voidaan olettaa niiden pikkuhiljaa asettuvan sinne kauden edetessä.
Montrealin PDO (tai SPSv% www.nhl.com sivulla) on 95,8 ja tasakentin 95,1.
Pelaajatasolla esimerkiksi Montrealin Max Pacioretty on laukonut tällä kaudella 52 kertaa ja tehnyt 4 maalia. (laukaisuprosentti 7,7%). Jos oletamme, että Pacioretty ei ole unohtanut maalintekotaitojaan vaan jatkaisi uransa keskiarvoprosentilla 12%, niin kauden loppuun mennessä tällä tahdilla Pacioretty teksi vielä 36 maalia.
Toinen puoli PDO:ta on torjuntaprosentti, jossa niin ikään Montrealin lukemat ovat paljon odotettua alhaisemmat. Ykkösvahti Carey Pricen torjuntaprosentti on 88,3% ja kakkosvahti Montoyan 87,3%. Price ei ole alkukaudesta vaikuttanut yhtä terävältä kuin ennen, mutta samaan hengenvetoon pitää todeta, että useat takaiskumaalit ovat muuttaneet ikävästi suuntaa, tai tulleet pahan maskin takaa. Pidämme edelleen Pricea yhtenä maaliman parhaista ja on vain ajan kysymys, kun koppi alkaa jälleen tarttua.
Jos taas katsotaan Expected goals-, tai laukaustilastoja, niin niissä Montreal on ollut pitkälti 50% paremmalla puolella. Kauden alussa otoskoot ovat pieniä ja pelkissä voitto- ja maalisarakkeissa on sisällä paljon satunnaisuutta.
Ylivoimapelissä Montreal on ollut erittäin epäonninen. Montrealin ylivoima on nimittäin tuottanut maaliodottamaa ja laukauksia erittäin paljon ja vastustajat ovat olleet onnekkaita, kun verkko on heilunut vasta seitsemän kertaa.
Alivoimasta ei kuitenkaan voida sanoa samaa. Montreal on ollut alivoimalla liigan keskitasoa huonompi laukausten ja maaliodottaman sallimisessa. Montreal on ollut alivoimalla 42 kertaa ja päästänyt maalin jo 10 kertaa.
Yhteenvetona näillä mittareilla tarkasteltuna Montrealin voi sanoa olleen alkukaudesta epäonninen ja odotamme Claude Julienin joukkojen nousevan sarjataulukossa, kun kausi kääntyy marraskuulle
Seuraava ottelu Canadiensilla on ensi yönä Minnesota Wildia vastaan kotikentällä. 1x2-arviomme torstain klo 18:00 kokoonpano-oletuksilla on 42% - 23,5% - 34,5%
Hannu Seppälä / ESBC